tammikuu 2010

Tuulahduksia museoalan viestintäkonferenssista

Anna-Maria Wiljanen | blogit

Ami_4

Osallistuin viime vuonna Communicating the museum -konferenssiin Malagassa. Konferenssin teemana oli Personal and digital networking – making the most of the connected world. Vaikka konferenssista on jo aikaa, sen teema on erittäin ajankohtainen.

Konferenssiin osallistui yli 150 viestinnän ammattilaista 18 eri maasta ja sille oli varattu hulppeat puitteet Pablo Picasson syntymäkaupungissa. Jo ensimmäisenä päivänä osallistujilla oli mahdollisuus tutustua Picasson syntymäkotiin sekä Picasso-museon hengästyttävään kokoelmanäyttelyyn. Malagan pormestari toivotti konferenssin osallistujat tervetulleiksi ja ohjelma toimi kaikin puolin hyvin.

Ohjelma koostui workshopeista, luennoista, worldcafé-keskustelufoorumista, paneelikeskusteluista – tietoa ja uusia ideoita runsain mitoin! Konferenssin parasta antia oli uusien viestintäteknologisten innovaatioiden ohella verkostoituminen. Keskustelin monien kollegojen kanssa kotisivujen uudistamisesta, viestinnän resursseista sekä alati muuttuvan viestintäteknologian asettamista haasteista. Oli huojentavaa kuulla että museon koosta riippumatta kaikki painivat samojen haasteiden parissa.

Museot ja sosiaalinen media
Sosiaalinen media on levittäytynyt yhteiskunnan kaikille osa-alueille eikä museoala ole poikkeus. Paras näyte sosiaalisen median voimasta oli Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vaalikampanja viime vuonna. Perinteisen median ohella, Obaman vaalikampanjassa hyödynnettiin sosiaalista mediaa (Barack Obamalla oli Facebook-ystäviä vaalien aikaan yli 2,4 miljoonaa). Sosiaalisesta mediasta viesti levisi puskaradion levityksellä laajalle. Puhutaan WOM (Word of Mouth) -ilmiöstä.

Konferenssissa keskusteltiin vilkkaasti sosiaalisen median ja museoiden suhteesta. Tai oikeammin monilla museoilla oli vakaa aikomus ’mennä mukaan yhteisölliseen maailmaan’ muttei kuitenkaan selvää käsitystä miten. Lähestulkoon kaikki konferenssiin osallistujat olivat kuitenkin samaa mieltä siitä, että museot eivät voi enää ummistaa silmiään sosiaalisen median vaikutusvallalta.

Saavuttuani kotiin mielessäni vilisivät mitä erilaisimmat ideat ja keskustelut. Aloin seurata sosiaalista mediaa entistä aktiivisemmin sekä suunnittelemaan verkkoviestintästrategiaa. Strategiaa suunnitellessani pidin muistissa tutut ’lainalaisuudet’: tunne oma museosi, sen eri segmentit ja niiden käyttäytyminen TODELLA HYVIN, kuuntele yleisöäsi ja kysy, minkälaista tietoa he haluavat verkossa löytää, määritä myös oman organisaatiosi sisällä, mitä haluatte verkkoviestinnällä tavoitella, luo oma profiili ja seuraa eri yhteisöissä tapahtuvaa keskustelua omasta museosta ja museoalasta yleensä. Mutta nämä eivät vielä riitä. Tarvitaan läpinäkyvyyttä, henkilökohtaisuutta ja rehellistä läsnäoloa verkossa samaan aikaan muiden bloggaajien kanssa, jotta pystyisi seuraamaan keskustelua online. Koska useimmat bloggaavat iltaisin töiden jälkeen, verkossa tulisi olla myös illalla – kuulostaa melko haasteelliselta!

Ei oikotie onneen
Facebook, Twitter, YouTube, Flickr eivät kuitenkaan ole oikotie onneen – mutta ne tarjoavat loistavan mahdollisuuden yleisön ja museon väliseen todelliseen interaktiivisuuteen, jossa yleisön kokemuksia museossa ja sen tilassa, voidaan käyttää markkinointiviestinnässä. Sosiaalinen media tarjoaa myös viestinnän ammattilaisille mielekkään, alati vaihtuvan viestintäfoorumin käytettäväksi niin sisäisessä kuin ulkoisessa viestinnässä.

Lopuksi
Onko verkkoviestintästrategia jo valmis? Lähestulkoon ja siihen kuuluu luonnollisesti suunnitelma sosiaalisen median käyttämisestä – mottona on ’less is more’ eli aloitetaan maltillisesti ja se mitä tehdään, tehdään kunnolla!

FM, VTM Anna-Maria Wiljanen on Valtion taidemuseon viestintäpäällikkö. Wiljanen valmistelee väitöskirjaa aiheesta Modernismens inverkan på Önningeby konstnärskoloni.
Kuva • © Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Henri Tuomi