tammikuu 2010

Kuraattorien haastattelut kansissa

Susanna Pettersson |

Hans-Ulrich Obrist aloitti uransa komeettamaisena nuorena kuraattorina ja taidekirjoittajana, joka suolsi näyttelyitä ja taiteilijahaastatteluihin pohjaavia kirjoja hirvittävällä vauhdilla. Vaikka Obrist ei enää kuulukaan kentän debytantteihin, vaan ennemminkin kuraattorien jetsettiin, hänen julkaisuvauhtinsa ei ole hidastunut.

Obrist on koonnut kirjaansa Brief History of Curating 1990-luvulta alkaen tekemiään kuraattorihaastatteluja, jotka osa on julkaistu mm. Artforumissa. Kirjalla tulee eittämättä olemaan suuri arvo museoalan muistitiedon tallentamisen ja kokemusperäisen tiedon jakamisen näkökulmasta, sillä yhdentoista haastatellun joukosta on poistunut viime vuosina puolet: heidän mukanaan sellaiset vaikuttajahahmot kuten Venetsian biennaleista tunnettu Harald Szeemann ja Moderna Museetin Pontus Hultén.

Kirja alkaa mottomaisesti kuvailemalla Obristin ja Anne d’Harnoncourtin, Philadelphia Museum of Artin johtajan, tapaamista. ”Olla taiteen kanssa ja katsoa”, oli d’Harnoncourtin neuvo nuorelle Obristille.

Kuraattorien haastattelut ovat huokoisia ja hengittäviä, ne edustavat rentoa ja välillä löysääkin keskustelua, joka paljastaa haastattelijan ja haastateltavan polveilevat ajatukset. Tämä nostaa kirjan dokumentaarista merkitystä. Haastateltavien kontektualisoimista helpottavaa se, että jokaisesta haastatellusta on tehty napakka ammatillinen esittely.

Obrist, Hans-Ulrich 2008. A Brief History of Curating. JRP Ringier & Les Presses du Réel. ISBN 978-3-905829-55-6; ISBN 978-2-84066-287-7

Teksti • Susanna Pettersson, FT, kehitysjohtaja, Kehittäminen ja yhteiskuntasuhteet KEHYS
Kuva • © Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Hannu Pakarinen