toukokuu 2010

Hei, me verkostoidutaan!

Anna-Maria Wiljanen | blogit

Kulunut kevät on ollut kaikin tavoin äärimmäisen mielenkiintoinen! Täysin mukaansatempaavien työprojektien ohella minua pyydettiin asiantuntijatuutoriksi Museoliiton järjestämälle Markkinoinnin perusteet -verkkokurssille. Kurssi koostui kolmesta etätyöjaksosta ja kolmesta Helsingissä järjestettävästä lähipäivästä ja sille ilmoittautui 17 museoalan ammattilaista eri puolilta Suomea.

Ensimmäisenä lähipäivänä 15.2.2010 oli vuorossa kurssilaisten ja heidän toimenkuviensa esittelyt. Oiva tapa verkostoitua! Osa kurssilaisista kertoi markkinointi- ja viestintätehtävien ’langenneen’ heille ilman että heillä olisi tehtäviin liittyvää koulutus- tai työkokemusta. Toiset kertoivat toimivansa ilman markkinointi- tai viestintäsuunnitelmaa. Jotkut kurssilaisista kertoivat markkinoinnista ja viestinnästä puhuttaessa liikkuvansa oman mukavuusalueensa ulkopuolella! Resurssien niukkuus, kiire sekä paineet kaikkien eri osa-alueiden täydellisestä hallitsemisesta sekä kävijämäärien lisäämisestä olivat kaikille yhteisiä – miten tällaisessa viidakossa voi selvitä?

Neuvoin kurssilaisia kääntämään haasteet mahdollisuuksiksi! Suunnittele ja verkostoidu! Suunnitelmallisuus on kaiken a ja o – myös markkinoinnissa ja viestinnässä! Markkinointisuunnitelman tekeminen SWOT-analyysista alkaen pakottaa perinpohjaisesti miettimään museon toiminnan erityisiä vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia sekä kartoittamaan, millaisia yleisöjä markkinointitoimenpiteillä halutaan rekrytoida. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Kaikenlainen verkostoituminen on äärimmäisen tärkeää meille jokaiselle! Verkostoitumalla saat kokemuksia mikä toimii, mikä ei, ideoita sekä ennenkaikkea vertaistukea muilta alalla toimivilta! Et ole yksin! Museoliiton kurssilla viimeisen lähipäivän palautekeskustelussa verkostoitumista pidettiin yhtenä kurssin tärkeimpänä antina ja sitä aiotaan jatkaa kurssilaisten kesken myös tästä eteenpäin! Aurinkoista kevättä verkostoitumisen merkeissä!

FM, VTM Anna-Maria Wiljanen on Valtion taidemuseon viestintäpäällikkö. Wiljanen valmistelee väitöskirjaa aiheesta Modernismens inverkan på Önningeby konstnärskoloni.

Kuva • © Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Henri Tuomi