toukokuu 2010

Museotutkijoita on paljon!

Susanna Pettersson | Eija Liukkonen

Syksyllä 2009 sain yhteydenoton: kaksi turkulaista dosenttia, Leila Koivunen ja Taina Syrjämaa yleisen historian oppiaineesta halusivat keskustella museoaiheisesta tutkimuksesta. Sovimme tapaamisen aurinkoiseen Turkuun, söimme paikallisen konditorian tuotoksia, puhuimme ja mietimme. Tärkein kysymys koski museoaiheista tutkimusta ja siihen liittyvän tiedon jakamista.

Päätimme kutsua koolle kaikki museoaiheisesta tutkimuksesta kiinnostuneet tahot, oppiaineesta riippumatta. Aloitteen tukijoiksi liittyivät myös Valtion taidemuseo, Museovirasto ja Suomen museoliitto. Ja siitä se sitten lähti.

Toukokuun alussa (7.5.) Helsingissä kokoontui ensimmäinen museoaiheisen tutkimuksen forum. Odotimme ehkä viittätoista aiheesta kiinnostunutta. Yli viisikymmentä ilmoittautui ja useampi kymmen kertoi olevansa kuka missäkin päin maailmaa, mutta hengessä mukana. Puhujiksi halukkaita oli enemmän kuin päivään mahtui. Puhujien joukko kattoi perustutkintoa suorittavia opiskelijoita, väitöskirjantekijöitä ja postdokkeja. Yleisössä istui opiskelijoita, museoalan ammattilaisia, yliopistojen lehtoreita ja professoreita. Eli järjestäjien kannalta ihanteellisen yhdistelmä juuri oikeita, keskusteluun heittäytyviä ihmisiä, jotka olivat myös halukkaita jakamaan tietojaan, ammatillisia verkostojaan ja omaa osaamistaan.

Päivän aikana kuultiin runsaudensarvenomainen kimara esityksiä, jotka kertoivat mm. suomalaisen museokentän kehityksestä 2000-luvulla, museoiden johtamisen murroksesta ja kokoelmahallinnan haasteista etenkin museokokoelmista tehtävien poistojen suhteen. Ohjelmassa oli niin ikään esitykset kansallisen museoaineiston semioottisesta tulkinnasta ja suomalaisten museomiesten matkoista 1900-luvun alussa. Aiheet veivät myös kulttuurihistoriallisten museoiden näyttelyiden ja kokoelmakokonaisuuksien tutkimukseen esimerkkinä vapaakirkkolaisen keräilijän Tiibet-kokoelma. Myös kuvataiteen biennaali-instituutio pääsi parrasvaloihin Venetsia etunenässä. Lisäksi paneuduttiin museoyleisöihin, kävijätutkimuksiin, vanhoihin valokuviin historiantutkimuksen lähteinä sekä suomalaisen kuvataiteen bibliografiaan.

Yksinkertaistettuna: mikä mahtava alku! Sitä hehkuttaessa on paikallaan muistaa, että vaikkapa vain kymmenen vuotta sitten tämä ei olisi ollut mahdollista, sillä tuolloin museohistorian tutkimus putosi eräänlaiseen ”oikean” historian ja taidehistorian välitilaan olematta mitään tolkullista. Nyt kuitenkin aika on toinen ja mahdollisuutemme myös. Seuraavaa museoforumin tapaamista sommitellaan alkusyksyyn 2010. Olkaapa kuulolla!

FT Susanna Pettersson on kehitysjohtaja Valtion taidemuseon kehittäminen ja yhteiskuntasuhteet Kehys -yksikössä, joka vastaa taidemuseoalan kehittämisestä. Pettersson on erikoistunut museohistoriaan ja kokoelmatutkimukseen.

Kuva • © Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Henri Tuomi