toukokuu 2010

Ripustuksen historiaa

Susanna Pettersson | lukuvinkit

Göteborgin taidemuseo palkkasi vuosiksi 2008-2010 Jeff Wernerin ja Kristoffer Arvidssonin kehittämään museon tutkimusosastoa. Tulokset alkavat nyt näkyä. Vuonna 2009 museo julkaisi ensimmäisen uuteen tutkimussarjaan kuuluvan julkaisun. Skiascopen teemana on ripustusten ja näyttelyiden historia Göteborgin taidemuseossa. Julkaisun esipuheessa toivotaan, että sarja voisi jatkossakin syventää tietoa museon monipuolisesta kokoelmasta ja ”kutkuttavasta” historiasta.

Werner on kirjoittanut perusteellisesti museon kokoelmahistoriasta esillepanojen ja niiden tekijöiden näkökulmasta. Oman osansa tarinassa saa suomalaisen taidemaalari Berndt Lindholmin aikakausi museon taideosaston intendenttinä. Werner huomauttaa, että jos kohta Lindholm taiteilijana putosikin kahden maan taidehistorian väliin, museon kokoelman kartuttajana hän osui usein kultasuoneen ja kiittää Lindholmia hankinnoista, jotka ovat edelleen museon keskeisimpiä. Arvidsson puolestaan käy läpi museon näyttelypolitiikkaa: millaisia näyttelyitä on tehty ja kenelle ja kuinka toiminta on vähitellen ammatillistunut. Molemmat tekstit ovat metodologisesti kiinnostavia esimerkkejä siitä, kuinka tämänkaltaisiin tutkimusaiheisiin voi tarttua.

Kirjassa on antoisa määrä kuvia – kuin muistuttamassa siitä, kuinka tärkeää on dokumentoida kokoelmien ja näyttelyiden esillepanot – mutta myös taiteilijoiden maalauksia ja luonnoksia museon kokoelmista. Tekstit ovat ruotsiksi ja englanniksi.

Kristoffer Arvidsson & Jeff Werner (toim.) 2009, Hängda och utställda – om hängningarnas och utställningarnas historia på Göteborgs konstmuseum. Göteborgs konstmuseums skriftserie Skiascope 1. ISBN 91-87968-64-9.

Teksti • Susanna Pettersson, FT, kehitysjohtaja, Kehittäminen ja yhteiskuntasuhteet KEHYS

Kuva • Hannu Pakarinen, Kuvataiteen keskusarkisto