marraskuu 2010

”Voi kun joskus ei osaa olla iloinen vaikka asiat on hyvin”

Hanna-Leena Paloposki | ajankohtaista

”Voi kun joskus ei osaa olla iloinen vaikka asiat on hyvin”, kirjoitti taiteilija Alpo Jaakola (1929–1997) päiväkirjaansa 28.9.1976. Samaan päivään oli kuulunut ilmeisen epäonnistunut hatunostomatka Loimaalle, ja päiväkirjan sivuja koristavat kuvat taiteilijasta itsestään (?) erilaisissa hatuissa. Päiväkirja on osa arkistokokonaisuutta, jonka Kuvataiteen keskusarkisto vastaanotti kesällä 2010. Taiteilijan leski lahjoitti arkistolle 15 kuvitettua päiväkirjaa ja muistiinpanovihkoa, Jaakolan omat leikekirjat sekä laatikollisen C-kasetteja, joista suuri osa sisältää Jaakolan omaa puhetta. Taiteilijan omien mietteiden tallentuminen äänenä, teksteinä ja kuvina tekee aineistosta erittäin arvokkaan tutkimukselle.

Teksti • Hanna-Leena Paloposki, vs. keskusarkistonjohtaja, Kuvataiteen keskusarkisto

Kuva • © Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Alpo Jaakolan päiväkirjan aukeamasta 28.9.1976. Alpo Jaakolan arkisto.

Kommentoi