marraskuu 2010

Pääkirjoitus 3/2010

Anna-Maria Wiljanen | pääkirjoitus

Taidemuseoammattilaisten oma verkkolehti Lasuurin ensimmäinen julkaisuvuosi on takana. Verkkolehti on saanut innostuneen vastaanoton – monen mielestä tämäntyyppiselle substanssilehdelle on ollut selvä tilaus! Verkkolehti on myös formaattina kätevä: luontoystävällisyyden lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden palata artikkeleihin yhä uudelleen. Jokaista artikkelia voi kommentoida joten Lasuuri tarjoaa myös oivallisen keskustelufoorumin.

Kuluneen vuoden aikana on tapahtunut paljon; Valtion taidemuseossa monet julkaisut ovat nähneet päivänvalon, näistä esimerkkinä Valtion taidemuseon juhlakirja Kulttuurin rakentaja, Ateneumin kokoelmatoiminnan vaikuttavuutta käsittelevä kirja Kokoelmalla on tekijänsä! sekä EU-projektin tuloksena syntynyt kirja Encouraging Collections Mobility kokoelmien liikkuvuudesta, joka on ladattavissa osoitteessa www.lending-for-europe.eu

Lasuurin toimitusneuvostossa on tapahtunut muutoksia. Vastaava päätoimittaja, kehitysjohtaja Susanna Pettersson on siirtynyt Alvar Aalto -säätiön johtajaksi ja keskusarkistonjohtaja Ulla Vihanta on ansiokkaan ja pitkän uran jälkeen jäämässä eläkkeelle. Vastaavana päätoimittajana toimii nyt vs. kehitysjohtaja Eija Liukkonen ja Ulla Vihannan tilalla vs. keskusarkistonjohtaja Hanna-Leena Paloposki. Johtava konservaattori Kirsti Harva sekä Lasuurin päätoimittaja, viestintäpäällikkö Anna-Maria Wiljanen jatkavat toimitusneuvostossa.

Lasuurin sisältö taidemuseoalan keskeisten ilmiöiden kontekstualisoinnissa säilyy samana kuin ennenkin mutta sen kehittely jatkuu. Tässä tarvitsemme Sinun apuasi. Voit lähettää ideoita ja ehdotuksia osoitteella lasuuri(at)fng.fi

Tämän numeron teemana on kuvataiteen dokumentointi. Siihen liittyvässä projektissa on kartoitettu arkistojen ja kirjastojen nykytilannetta ja yhteistyötä. Kuvataiteen keskusarkisto on kerännyt kokemuksia ja näkemyksiä taidemuseokentältä erilaisten kyselyiden, seminaarien ja yhteydenottojen avulla. Löydätte projektin monipuolisen tuleman tämän lehden artikkeleista, joihin toivomme kommenttejanne!

Miellyttäviä lukuhetkiä!

Anna-Maria Wiljanen