marraskuu 2010

Pohjoismaisessa yhteistyössä on voimaa!

Anna-Maria Wiljanen | blogit

Olin viime viikon lopulla NORDIKin kokouksessa Göteborgissa. Nordic Committee for Art History -komitean tarkoituksena on järjestää joka kolmas vuosi yhteispohjoismainen taidehistorian konferenssi. Komiteaan kuuluu jäseniä kaikista pohjoismaista ja sen puheenjohtajana toimii Susanna Pettersson Alvar Aalto –säätiöstä. Minun tehtäväni komitean ensimmäisenä sihteerinä on huolehtia konferenssin viestinnästä ja markkinoinnista.

Aloitimme kokouksen perjantaiaamuna Göteborgin taidemuseon tiloissa. Kokousagenda oli tiivis, sillä vaikka seuraavaan konferenssiin on aikaa vielä kaksi vuotta, täytyy tietyt linjaukset tehdä nyt. Tällaisia linjauksia ovat mm. konferenssin teema, aikataulu, sessioiden ja key note -puhujien määrittelyt sekä tilojen varaaminen puhumattakaan tapahtuman rahoituksesta tai viestinnästä.

Mitä tapahtui kun kolme ruotsalaista, kolme norjalaista, yksi tanskalainen ja kolme suomalaista taidehistoroitsijaa löivät viisaat päänsä yhteen? Tuloksena oli todellinen hyvien ideoiden ja ajatusten ilotulitus! Jotkut vanhat ideat päätettiin säilyttää, toiset haluttiin korvata raikkaan uusilla toimintatavoilla! Se olikin helppoa sillä Nordikin tarkoitus ja tulevaisuuden päämäärä olivat kristallinkirkkaina kaikkien mielissä, eli Nordik tarjoaa pohjoismaisille taidehistoroitsijoille keskustelu ja verkostoitumisfoorumin, jossa on mahdollisuus tuoda omaa asiantuntijuuttaan esille. Ja vaikka kaikki viisi pohjoismaata ovat niin erilaisia, olemme kuitenkin kuin yhtä suurta perhettä, joka työskentelee yhteisen päämäärän eteen, jonka yksi kokouksen osallistujista kiteytti: Nordikiin osallistumisen pitää olla MUST jokaiselle pohjoismaalaiselle taidehistoroitsijalle!

Ja mitä komitean työskentelyyn tulee, olipa kieli sitten tanska, norja, ruotsi tai englanti, tämä kokous osoitti jälleen sen tosiasian että pohjoismaisessa yhteistyössä todella on tehokkuutta ja voimaa!

Teksti • FM, VTM Anna-Maria Wiljanen on Valtion taidemuseon viestintäpäällikkö. Wiljanen valmistelee väitöskirjaa aiheesta Modernismens inverkan på Önningeby konstnärskoloni.

Kuva • © Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Henri Tuomi