marraskuu 2010

Taidemuseoalan eri professiot

Anna-Maria Wiljanen | museoammattilaiset

Taidemuseoalalla on monia eri professioita, jotkut hyvin tunnettuja, toiset hieman tuntemattomampia. Tämän sarjan tarkoituksena on nostaa esiin eri ammattiryhmiä. Tässä lehdessä esittelyvuorossa on Kehittäminen ja yhteiskuntasuhteet Kehyksen erikoisasiantuntija Helka Ketonen.

1. Mitä toimenkuvaasi kuuluu?

Helka: Toimenkuvaani kuuluu suunnitella ja kehittää valtakunnallista taidemuseotoimintaa yhdessä kentän muiden toimijoiden kanssa. Myös tiedon ja taidon välittäminen sekä hallinnolliset ja muut tehtävät kuuluvat tehtäväkokonaisuuksiini. Aluetaidemuseotyön lisäksi tehtävänäni on kehittää taidemuseoiden verkottumista ja tiedon kulku eri asiantuntijoiden kesken. Tyypillinen projektini edellyttää vuosia kestävää pitkäjänteistä työtä, josta esimerkkinä mainittakoon kokoelmatoiminnan kehittäminen.

2. Miten ja milloin päädyit erikoisasiantuntijaksi?

Helka: Opiskeluni loppuvaiheessa olin vt. amanuenssina Nykytaiteen museossa 1990-1992. Ensimmäinen vakituinen työpaikkani oli Lönnströmin koti- ja taidemuseon johtajana Raumalla 1992-97. Tämän jälkeen siirryin Kiasmaan, kokoelmista vastaavaksi intendentiksi 1997-2002. Nykyiseen Kehittäminen ja yhteiskuntasuhteet Kehykseen tulin vuonna 2002 kun se organisaatiouudistuksen myötä perustettiin ylijohtajan alaisuuteen. Toimenkuvani dimensiona oli silloin nimenomaan valtakunnallisuus. Vuodet 2006-2008 vietin Unescon museo- ja kulttuuriperinnön erikoisasiantuntijana Vietnamissa. Palasin Vietnamista 2008, jonka jälkeen palasin Kehykseen.

3. Mistä pidät työssäsi eniten?

Helka: Pidän uusien toimintakonseptien kehittämisestä – että voin haastaa vanhoja konsepteja ja kehittää niitä toimivammiksi. Työni hyviin puoliin kuuluu myös tiimityö joka toteutuu parhaiten silloin kun eri alojen asiantuntijat kokoontuvat ja kehittävät uudenlaisia ratkaisumalleja. Monialainen ja –ammatillinen työyhteisö luo tähän parhaat edellytykset. Minua miellyttää myös taiteen merkityksen kasvattaminen ihmisten elämässä tai voisi ehkä puhua humanistisista elämänarvoista.

4. Mikä on työssäsi haastavinta? Kerro esimerkki.

Helka: Eri alojen asiantuntijoiden ajan irrottaminen ja aikataulujen yhteensovittaminen voi joskus olla hyvin haasteellista.

5. Mitä Teema-päivät merkitsevät työllesi? Miten se eroaa muista projekteista?

Helka: Teemapäivät tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden tavata koko taidemuseokenttä, katsoa tulevaisuuteen ja pohtia yhdessä syvällisemmin eri aihekokonaisuuksia sekä taidemuseokentän ajankohtaisia asioita. Se on hyvin palkitsevaa.

Teemapäivät tunnistetaan kentällä jo omaksi brändikseen ja eroavat siten muista projekteistani. Teemapäivien tarkoituksena on palvella kenttää ja sen tarpeita.

6. Miten rentoudut vapaa-ajallasi?

Helka: Rentoudun teini-ikäisten poikieni hauskassa seurassa. Pidän myös koirani kanssa luonnossa samoilemisesta.

Teksti • Anna-Maria Wiljanen, FM, VTM, viestintäpäällikkö, Valtion taidemuseo

Kuva • © Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Kirsi Halkola