maaliskuu 2011

Constantin Grünbergin valokuvaperintöä Kuvataiteen keskusarkistolle

Veikko Pakkanen | 1/2011

Wäinö Aaltosen pronssiveistoksen Jälleenrakennus (Usko tulevaisuuteen) paljastus Pohjoismaiden Yhdyspankin (nyk. Nordea) pääkonttorin pankkisalissa 8.1.1949. Valok. Constantin Grünberg. Kuvataiteen keskusarkisto.

Maan tunnetuimpiin museovalokuvaajiin 1950- ja 1960-luvulla kuuluneen Constantin Grünbergin perilliset lahjoittivat viime vuoden lopulla keskusarkistolle liki 1800 kuvataideaiheista mustavalkonegatiivia. Lahjoitus täydentää arkistossa jo olevaa useiden tuhansien kuvien Grünberg-kokoelmaa, joka saatiin niinikään lahjoituksena valokuvaajan puolisolta Renate Grünbergiltä jo 1969.

Sukutaustaltaan puoliksi baltialainen, puolittain italialaisen monarkkien ja siniveristen hovikuvaajan Charles Bergamascon jälkeläinen Constantin Grünberg (1891-1972) toimi Helsingissä ateljeekuvaajana sekä tilausperustalta useiden merkittävien museoiden kuten Ateneumin taidemuseon ja Helsingin kaupunginmuseon palveluksessa. Ateneumin 1950-1960-luvulla taltioidun taideteoskuva-aineiston pääosa on juuri Grünbergin kuvaama. Lahjoitukseen sisältyy myös arvokkaita dokumentteja pääkaupungin gallerioista ja niiden näyttelyistä.

Teksti • Veikko Pakkanen, amanuenssi, Kuvataiteen keskusarkisto

Kuva • Valokuvaaja Constantin Grünberg, Kuvataiteen keskusarkisto