maaliskuu 2011

Museoalalla kaivataan nyt vilkasta keskustelua

Anna-Maria Wiljanen | 1/2011

Suomalainen museoala elää melkoisen murroksen pyörteessä. Ajankohtaiset kysymykset, mm. toimintamäärärahojen jatkuvat leikkaukset, museoiden lakkauttaminen ja uusien suunnitteleminen herättävät kysymyksiä siitä, mihin suomalainen museoala oikeastaan on menossa. Kun tähän lisätään vielä demografisen kehityksen tuomat muutospaineet on selvää että museoammattilaisilla on nyt paljon pohdittavaa mm. millaiselta tulevaisuuden museon pitäisi näyttää? miten ja mihin suuntaan näyttelyohjelmistoa pitäisi muokata alati pienenevien toimintamäärärahojen puristuksessa? demografinen muutos koskee myös museoita, joten miten pysäyttää museoiden aivovuoto?

Kysymyksiä voisi esittää loputtomiin. Ei kannata kuitenkaan jäädä yksin pohdintojensa kanssa. Peräänkuuluttaisin avointa ja jatkuvaa museoiden tulevaisuuskeskustelua, jonka avulla on mahdollisuus vaikuttaa niihin linjauksiin, joita päättäjät tekevät. ICOM Suomen komitea, Suomen kansallismuseo/Museovirasto ja Suomen museoliitto ovat tätä kirjoitettaessa juuri lähettäneet museopostissa ilmoituksen Muutoksen tuulia museoalalla – keskustelutilaisuudesta museoammattilaisille 30.3.2011 klo 13-16 (Kansallismuseon auditoriossa). Tilaisuuden tavoitteena on keskustella, pohtia, ottaa kantaa ja kehitellä erilaisia ratkaisumalleja museoalan haasteisiin. Juuri tämäntyyppisten keskustelutilaisuuksien avulla herätetään julkista keskustelua. Lasuuri artikkelien ja blogien kommentointimahdollisuuden kautta voi puolestaan toimia keskustelufoorumina verkossa.

Keskustelemalla voimme vaikuttaa!

FM, VTM Anna-Maria Wiljanen on Valtion taidemuseon viestintäpäällikkö. Wiljanen valmistelee väitöskirjaa aiheesta Modernismens inverkan på Önningeby konstnärskoloni.

Kuva • © Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Henri Tuomi