kesäkuu 2011

Indikoa Valtion taidemuseossa

Pirje Mykkänen | 2/2011

Paperikonservaattori Liisa Valkeapää korjaa luonnoskirjan repeämää japaninpaperilla. Kuva: Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Pirje Mykkänen

Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanke mahdollisti Valtion taidemuseon eri yksiköiden yhteisprojektin, jossa pyritään INventoimaan, DIgitoimaan ja KOnservoimaan arvokkaita ja äärimmäisen mielenkiintoisia luonnoskirjoja saavuttettaviksi ja jopa selattaviksi; digitaalisesti!

Ateneumin taidemuseossa on kokoelmissaan luonnoskirjoja 484 kpl, tekijöinä mm. Ferdinand von Wright, Albert Edelfelt, Eero Järnefelt, Helene Schjerfbeck, Hugo Simberg, Werner Holmberg jne. Vuosikymmenten kuluessa kirjat ovat joutuneet monenlaisen kohtelun kohteeksi, aikoinaan tutkijatkaan eivät ole oikein osanneet varjella tätä haurastunutta tietovarantoa. Kirjat ovat olleet puhdistuksen ja korjauksen tarpeessa. Museoidenkin muuttuessa pikku hiljaa saavutettavammiksi asiasanoitus ja sisällönkuvailu ovat muuttuneet semanttisessa maailmassamme entistäkin tärkeämmiksi. Tuo kaikki tarvitsee mies- ja naistyövuosia.

KDK:n rahoituksen turvin palkattiin paperikonservaattori ja valokuvaaja toteuttamaan hanketta ja lisäksi saatiin vielä 2011 lisämääräraha metadatan lisäämiseen luonnoskirjojen tietoihin.

Konservaattori Liisa Valkeapää tekee luonnoskirjoille kuntokartoitusta ja konservointitoimenpiteitä, mm. repeytymiä on paikattu, teippejä poistettu, taitteita suoristettu, irronneita sivuja kiinnitetty paikalleen, vaikeasti kuvattavia kirjoja purettu kuvausta varten ja jälleen sidottu takaisin kirjaksi.

Valokuvaajat Tero Suvilammi ja Hannu Aaltonen sekä Kirsi Halkola Kuvataiteen keskusarkistosta ovat kuvanneet kirjat ja arkistoineet kuvat taideteosrekisteri Muusaan sivu sivulta ja valokuvaaja Jenni Nurminen KKA:n Ateneumin valokuvaamosta koostanut digitoidut kirjat Internetissä selattavaan muotoon.

Valokuvaaja Tero Suvilammi käsittelee kuvat PhotoShopilla ja arkistoi ne Muusaan. Kuva: Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Pirje Mykkänen

Digitaalisia luonnoskirjoja julkaistaan Valtion taidemuseon nettisivulla ja niistä luodaan sisältöä Valtion taidemuseon kokoelmat verkossa –palveluun http://kokoelmat.fng.fi . Ensimmäiset keväällä 2011 digitaalisesti julkaisut kirjat aloittavat myös VTM:ssä uuden tavan jakaa museaalista aineistoa, toivottavasti niistä on iloa ja hyötyä sekä tutkijoille että muulle yleisölle.

Teksti ja kvuat • Pirje Mykkänen, valokuvaaja, Kuvataiteen keskusarkisto