kesäkuu 2011

Tutkijakammion perukoilta

Anna-Maria Wiljanen | Anna-Maria Wiljanen

Niinhän sitä sanotaan – etäisyys tekee hyvää. En tosin osannut arvatakaan kuinka hyvää!

Olen ollut maaliskuun alusta lähtien virkavapaalla työstämässä väitöskirjaani. Kahden erilaisen työn tekeminen samaan aikaan vaatii lähes epäihmillistä venymistä ajan tarkasta suunnittelusta huolimatta. Tuumasta toimeen. Siivosin kotona ’mamman omaksi nurkaksi’ kutsumani työhuoneen melko perusteellisesti. Siirsin tutkimuskirjakasat pöydältäni kirjahyllyyn, lainakirjat vasemmanpuoleiseen hyllyyn, omat kirjat oikeanpuoleiseen. Sain uuden tietokoneen (liityin hedelmäjengiin)  - kaikki oli valmista, mutta…en pystynyt sulkemaan työasioita mielestäni. Jos nostin hetkeksikin katseeni tutkimuskirjallisuuden sivulta, ajatukseni herpaantuivat salamannopeasti takaisin työhön.

Aika tekee tehtävänsä. Niin tälläkin kertaa. Kolme kuukautta on kulunut ja vaikka toiminkin Lasuurin päätoimittajana, ajatukseni pysyvät jo huomattavan paljon paremmin tutkimuskirjallisuudessa ja väitöskirjan kirjoittamisessa. Toivoa on että itselleni asettamat deadlinet tulevat pitämään.

Mitä tämä tarkoittaa työn kannalta? Sanoisin että kyseessä on win-win-situation. Rauhoittunein mielin ihminen pystyy tarkastelemaan maailmaa eri näkökulmista. Olemaan vastaanottavaisempi uusille ideoille ja jättämään niitä usein torpedoivan inhorealismin taka-alalle.

Myös kesäloma tuo etäisyyttä arkeen ja työelämään. Ja kun on tarpeeksi levännyt, on paljon helpompaa huomata ja aistia uusia asioita ja kirjoittaa ne muistiin pieneen vihkoon!

Aurinkoista ja rentouttavaa kesää toivottaen!

Teksti • Anna-Maria Wiljanen, FM, VTM, viestintäpäällikkö, Valtion taidemuseo

Kommentoi