joulukuu 2011

Pääkirjoitus 3/2011

Anna-Maria Wiljanen | pääkirjoitus

Tapahtumarikas museovuosi 2011 lähenee loppuaan. On se aika vuodesta, jolloin mediassa yleensä kerrataan menneen vuoden tapahtumia, mikä onkin jossain tapauksissa perusteltua. Olisi kuitenkin ehkä paikallaan suunnata katse luottavaisesti ja ennakkoluulottomasti tulevaan.

Vuosi 2012 tarjoaa todellisen tapahtumakimaran. Maailman designpääkaupunkina Helsinki tuo designin kaupunkilaisille. Myös Museoliiton pitämä näyttelykalenteri pursuaa toinen toistaan puhuttelevampia näyttelyitä – jokaiselle jotakin!

Mutta entäpä taidemuseoalan ammattilaiset. Miten meidän tulisi valmistautua uuteen vuoteen? Fokusoimalla vieläkin enemmän yleisöihin tai oikeammin osallistujiin, niinkuin Jim Richardson artikkelissaan The audience is dead – let’s talk participants instead toteaa. Hänen mukaansa emme voi enää puhua yleisöstä tai passiivista katsojista vaan aktiivisista osallistujista jotka elävät digitaalista elämää ja haluavat osallistua kaikkeen museossa tapahtuvaan, olipa sitten kyseessä uuden näyttelyn, markkinointisuunnitelman tai kotisivun suunnittelu! Richardson mainitsee esimerkkinä vuoden 2011 alussa toteutetun Yorkshire’s favourite paintings -kampanjan, jossa museokävijät saivat kertoa tarinoita suosikkiteoksistaan. Fokus oli siis henkilökohtaisessa kokemuksessa, ei niinkään teosten ainutlaatuisuuden korostamisessa! Tarinat levisivät sosiaalisessa mediassa ja kotisivun klikkausmäärä laskettiin useissa tuhansissa. Yli 400 innokasta osallistui kilpailuun, jonka voittajat saivat replikan omasta suosikkiteoksestaan. Tutustu Yorkshire’s favourite paintings –kampanjaan.

Yleisö tai museokävijät ovat myös tämän numeron keskiössä. Anu Niemelän artikkeli Peltipurkkilonkeroita ja lehmänhäntäjuttuja keskittyy Kiasman ARS11 –kävijätutkimukseen. Lukuvinkkinä on Nina Simonin The Participatory Museum. Eija Liukkonen blogin aiheena on yleisöjen ja taidemuseoiden parhaaksi. Myös Marjatta Levannon ja Tanja Karpaston artikkelit ovat kytköksissä yleisöihin. Ehkä vuoden 2012 tavoitteena voisi olla sama kuin tulevien Teemapäivien 2012, lyhyesti ja ytimekkäästi  - Yleisöjen parhaaksi!

Voit lähettää tuttuun tapaan ideoita ja ehdotuksia osoitteella lasuuri(at)fng.fi ja kommentoida artikkeleita ja blogeja!

Tunnelmallista ja kiireetöntä joulua sekä hyvää uutta vuotta!

Anna-Maria Wiljanen

päätoimittaja