kesäkuu 2012

Lähikuvassa audiovisuaalisen viestinnän opiskelija Minttu Juvonen

Maritta Mellais | 1/2012

Omnia ammattiopistossa audiovisuaalisen viestinnän perustutkintoa suorittava Minttu Juvonen, 21 v, istuu työpisteensä ääressä Kuvataiteen keskusarkiston tutkijasalissa ja käsittelee ottamiaan digikuvia.

Kuva • © Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Minttu Juvonen

Minttu, kerro hiukan miten tulit meille töihin.
”Koulussa ohjaaja kertoi täältä tulleesta harjoittelupaikkatarjouksesta. Olin tosi nopea ja lähetin heti seuraavana aamuna arkistoon sähköpostia, jossa esittelin itseni. Siitä se sitten lähti ja aloitin työt arkistossa tammikuun 16. päivänä. Jännitti aika paljon.
Peruskoulun jälkeen halusin lähteä jonnekin opiskelemaan ja eteen osui autoalan perustutkinto eli autonasentajan koulutus, jonne pääsin. Olin luokan ainoa tyttö autohullujen poikien joukossa. Olen sen vuoksi ollut töissä autokorjaamoilla, viimeksi Scanialla rekkoja korjaamassa. Kyllähän arkisto ja koko Ateneum tuntui aika toisenlaiselta.”

Mintulle räätälöitiin tehtäväsetti, joka liittyi Kuvataiteen keskusarkistossa valmisteilla olevaan Lähteillä www-sivustoon. Hän on kuvannut asiakirjoja ja muita arkiston materiaaleja, sekä tehnyt pari lyhyttä ”toimintavideota” digitointiprojektiin liittyvistä työrupeamista. Videoissa nähdään paperikonservaattori purkamassa Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjojen sidoksia ja arkiston tutkija numeroimassa yksittäisiä sivuja. Ne ovat yleisöltä näkymättömissä tapahtuvia, mutta aineiston digitointia ajatellen välttämättömiä toimia. Lisäksi Minttu on dokumentoinut arkiston tiloja ja tulossa on vielä videotaltiointi Päivä arkistossa. Kuulostaa jännittävältä! Myös Ateneumin taidemuseon taholta on Minttua pyydetty kuvaamaan esimerkiksi rakennuksen yksityiskohtia ja näyttelysaleja museon tarpeisiin.
”On ollut tosi jännittävää olla ottamassa kuvia silloin, kun asiakkaita on ollut paikalla. En ole aikaisemmin joutunut tällaisiin kuvaustilanteisiin ja varsinkin koululaiset ovat todella uteliaita ja tulevat kameran eteen poseeraamaan: Hei, otaksä musta  kuvan!”

Mintun toinen ohjaaja, valokuvaaja Hannu Pakarinen on kehunut Mintun ottamia kuvia. Meidän mielestämme arkisto ja tämä rakennus näyttää aivan satumaalta!

Millaista sinulla on täällä ollut? Vastasiko odotuksia?
”Tiesin tullessani, että on kyse arkistosta, joten jollain lailla osasin aavistella millaisesta paikasta olisi kysymys. On silti ollut avartavaa nähdä, että täällä on niin monenlaisia työtehtäviä ja niihin erikoistuneita työntekijöitä. Esimerkiksi lasinegatiivien kuvaaminen oli ihmeellinen kokemus. En ollut tiennyt sellaisia olevankaan ja kotiin päästyäni heti kerroin mitä olin päässyt katsomaan ja kuvaamaan. Samoin konservoinnin videointi oli jännittävää ja teinkin sen kahteen kertaan? koska ensimmäisellä kerralla en oikein tiennyt mitä siinä oltiin tekemässä.”

Koulusi päättyy kesäkuun alussa ja valmistut media-assistentiksi. On ollut mukava kuulla, että olet saanut harjoittelujaksollasi täältä Ateneumista ja arkistosta uutta näkemystä ja oppia mukaasi vietäväksi. Millaisia suunnitelmia sinulla on jatkossa?
”Olen hakenut jatko-opintoihin ammattikorkeaan, ja jos ei nyt nappaa, etsin jostain yhtä mukavan ja kivan työpaikan kuin täällä!”

Teksti• Maritta Mellais, tutkija, Kuvataiteen keskusarkisto