kesäkuu 2012

Kansallisen digitaalisen kirjaston KDK-hanke näkyy tälläkin kerralla valtion taidemuseon paperikonservoinnissa

Kaisu Voutilainen | 1/2012

Edellisen KDK-hankkeen luonnoskirjojen dokumentoinnin ja konservoinnin jälkeen on vuorossa piirustus- ja akvarellikokoelmat. Kokoelman noin kymmenestä tuhannesta teoksesta on valokuvaamattomia lähes puolet.

Tämän lisäksi isosta osasta teoksista ei ole tehty järjestelmällistä dokumentointia.  Otantatietona tiedetään kuitenkin kokoelmaan kuuluvan paljon huonokuntoisia teoksia.  Teoksia kuuluu kaikkien kolmen museon kokoelmiin. Hankkeen aikana on tehtävä valintoja, koska teosmäärät ovat valtavat. Piirustus- ja akvarellikokoelmien KDK-hanke päätettiin aloittaa Wrightin veljesten paperipohjaisista teoksista. Useista teoksista puuttuvat sekä valokuvat että dokumentointi ja näin ollen myös kuntoluokitus. Osa teoksista vaatii konservointia sekä vanhojen ja huonokuntoisten säilytysmateriaalien uusimista. Hankkeen yhteydessä käydään läpi myös teosten luettelointitiedot eli tarkistetaan teosnimet, ajoitus, taiteilijan merkinnät ja mitat.  Teosten luettelointia projektissa hoitaa Siina Hälikkä.

Teksti • Kaisu Voutilainen, konservaattori, Valtion taidemuseo