kesäkuu 2012

Pääkirjoitus 1/2012

Anna-Maria Wiljanen | 1/2012

Kulunutta kevättä on sävyttänyt kiivas keskustelu Guggenheim-museohankkeesta. Keskustelua on käyty kaikkialla: mediassa, lehtien palstoilla, työpaikoilla, illalliskeskusteluissa ja toriparlamenteissa! Hankkeen vastustajat ja puolustajat eivät todellakaan ole säästelleet sanojaan. Keskustelun ja lobbauksen velloessa valtoimenaan, museoammattilaisten työ on kuitenkin jatkunut tavalliseen jokakeväiseen tapaan – hyvin intensiivisenä! Keskustelu on toki erittäin tervetullutta mutta sen ei pitäisi viedä huomiota pois päivänpolttavista aiheista, joita museoalalla riittää!

Tämä Lasuurin numero tarjoaa runsaasti luettavaa museoalan päivänpolttavista aiheista. Riitta Ojanperän artikkeli käsittelee Valtion taidemuseon uutta kokoelmastrategiaa ja kokoelmapoliittiista ohjelmaa, joka on valmistunut viime vuoden lopulla kahden vuoden työn tuloksena. Kokoelmiin liittyy erottamattomana osana myös konservointilaitos. Konservoinnin opinnäytetöihin tutustutaan ajankohtaista-osiossa.

Lasuurin toisen aihekokonaisuuden keskiössä on digitaalisuus: Kansallinen digitaalinen kirjasto –hanke ja museoammattilaisen henkilökuvassa tutustumme audiovisuaalisen viestinnän opiskelijaan. Riitta Ojanperä pohtii blogissaan digijulkaisuja, Eija Liukkonen meitä kaikkia askarruttavasti sitä, miten suomalaiset saataisiin innokkaiksi museokävijöiksi ja allekirjoittanut pohtii tehtäväkiertoa museomaailmassa. Kerromme myös sosiaalisen median Teemapäivien valloituksesta.

Kuten Lasuurin sisällöstä käy ilmi, museoala on jatkuvassa liikkeessä. Hurja teknologinen kehitys edellyttää myös museoalalta ketteryyttä tehdä nopeita käännösliikkeitä, samalla kun hyvin toimivat prosessit kannattaa säilyttää. Jatkuva liike uuden ja vanhan rajapinnalla – ehkäpä juuri tämä on museoalan kiehtovuuden salaisuus!

Voit lähettää tuttuun tapaan ideoita ja/tai artikkeliehdotuksia, kommentoida artikkeleita ja blogeja osoitteessa lasuuri(at)fng.fi.

Aurinkoista ja rentouttavaa kesää ja antoisia lukuhetkiä!

Anna-Maria Wiljanen

päätoimittaja