kesäkuu 2012

Ruoho on vihreää aidan toisella puolella – tehtäväkierto museoalalla

Anna-Maria Wiljanen | blogit

Olen tällä hetkellä virkavapaalla tekemässä väitöskirjatutkimusta. Osaksi tähän tutkimukseen liittyen, minua pyydettiin mukaan näyttelyn työstämiseen. Hyppäsin korkealla ja kiljahtelin innostuksesta sillä olin odottanut tällaista tilaisuutta jo kauan. Olen nimittäin profiloitunut museoalalla lähinnä viestijänä ja markkinoijana, en niinkään taidehistoroitsijana.

Tuumasta toimeen. Alusta lähtien oli selvää että aikataulu tulisi olemaan tiukka. Kiersin museon intendentin ja/tai museojohtajan ja museomestarin matkassa kartoittamassa ja etsimässä melko tuntemattoman naistaiteilijan teoksia pitkin Etelä-Suomea. Välillä pieni koiranpentumme oli matkassa mukana, välillä ei. Samaan aikaan työstin näyttelyluetteloon tulevaa tekstiä ja juoksin arkistoissa, tarkastamassa vielä yhden jos toisenkin faktan. Joskus tiiviin teoskartoituspäivän jälkeen tuntui kuin olisin jäänyt jyrän alle, niin väsyneeltä olo tuntui. Mutta kaikki tämä oli kuin poispyyhitty kun pääsimme sellaisen taideteoksen jäljille, josta minulla oli ollut vain pieni mustavalkoinen kuva ja jonka aitouden olin kyseenalaistanut. Kyseessä oli todellinen ’salapoliisityö’ joka vei lähes puoli vuotta, mutta se kannatti, sillä maalaus, Hanna Rönnbergin Kevät (1896) on nyt onnellisesti Hämeenlinnan Taidemuseon Hanna Rönnberg -näyttelyssä ’paraatipaikalla’. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Näyttely saatiin onnellisesti avattua suuren avajaisyleisön suosionosoitusten säestämänä!

Nyt muutama viikko avajaisten jälkeen, olen pohtinut työprosessia ja tehtäväkiertoa. En ole koskaan ollut tehtäväkierron intohimoinen puolestapuhuja, joskaan en myöskään sen vastustaja. Tämä hyppy aidan vihreälle (ei siis vihreämmälle) puolelle, oli mielestäni erittäin hyödyllinen. Sain kokeilla näyttelyprosessia käytännön tasolla ja opin ymmärtämään monia museoprofessioita ja niiden tehtäviä paremmin. Vaikka kyseessä ei ollutkaan ’oikea’ tehtäväkierto oman toimipaikkani sisällä, motivaationi myös nykyistä toimenkuvaani kohtaan nousi kohisten! Tehtäväkierto ei sovi kaikkiin tehtäviin tai kaikkiin museoihin mutta sitä kannattaa rohkeasti kokeilla!

Aurinkoista kesää!

Teksti • Anna-Maria Wiljanen, viestintäpäällikkö, Valtion taidemuseo. Wiljanen valmistelee väitöskirjaa aiheesta Önningeby konstnärskoloni och de sociala nätverken.
Kuva • © Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Henri Tuomi