kesäkuu 2012

Teemapäivät 2012 sosiaalisessa mediassa

Helka Ketonen | artikkelit

Taidemuseoalan Teemapäivät laajenivat myös Facebookiin ja Twitteriin kun tämän vuoden teemaksi valittiin Yleisöjen parhaaksi! Kymmenvuotisen historiansa kunniaksi Kehys järjesti kolmipäiväiset Teemapäivät 15-17.2. Yleisöä kertyi 188 henkeä eri puolilta Suomea.

Mirja Liikkanen ja yleisöä Teemapäivät 15.7.2012. Kuva: Pia Lonardi, Kehys.

Keskiviikon aamun Museokeskustelu jaettiin interaktiivisena myös internetin välityksellä ja suoraa streemausta seurasikin lähes 200 ihmistä, kymmenkunta ulkomailta käsin. Eli yhteensä Teemapäivien ohjelmaan osallistui ennätykselliset 288 henkeä.Kehyksen kotisivuilla on edelleen esillä materiaalia Teemapäivien sisällöistä, puhujista, videostreemaus, Twitterissä käydyn keskustelusta kooste sekä Materiaalipankki, jossa on runsaasti aineistoa liittyen Teemapäivien aiheeseen eli museoiden yleisötyöhön.

Teemapäivillä otettiin pienimuotoisesti käyttöön myös sosiaalinen media. Oma Facebook-ryhmä Teemapäivät 2012 on vaihtanut ajatuksia ja kokemuksia ennen ja jälkeen itse Teemapäivien: 64 teemapäiväläistä on liittynyt ryhmään mukaan ja kaiken kaikkiaan ryhmän koko on nyt 131. Twiittailijoita oli 37 henkilöä ja seuraajia näillä henkilöillä on useampi sata.Koska sosiaalinen media keskustelukanavana on otettu hyvin vastaan ja palautteissa sitä on paljon kiitelty, haluamme kehittää aktiivista vuorovaikutusta taidemuseoalan ja mielellään koko museoalan kanssa edelleen myös netin välityksellä.

Ensivuoden Teemapäiviin liittyen ryhdymme keräämään ajatuksia ja ideoita jo hyvissä ajoin myös sosiaalisen median välineillä.Palautekyselystä saimme selville, että vuoden 2012 teema oli ollut hyvin ajankohtainen, ilmapiiri hyvä, käytännön järjestelyt toimivat ja ohjelmapäivistä keskiviikko ja torstai olivat kokonaisuutena parhaiten onnistuneet. Myös uusi työskentelytapa Pyörien pöytien keskustelut saivat kiitosta. Yleisimmät toiveet koskien tulevien Teemapäivien sisältöjä olivat: museo ja yhteiskunta ja media, yleisöteemat edelleen, sosiaalinen media / uusi teknologia / ”digi-jutut” sekä museot ja muuttuva taloudellinen tilanne. Saimme myös paljon hyvä erillisiä kommentteja, kuten:”Museoiden yhteiskunnallisesta merkityksestä voisi järjestää oman seminaarin. Myös yleisö-teema voisi jatkua, esim. vuoden-parin kuluttua uudelleen. Alalla kaivataan selvästi keskustelua museoiden merkittävyydestä ja asemasta yhteiskunnassa ja yksilötasolla. Muilla kulttuurialoilla toimivien ja erityisesti ”reunoilla” ja ulkopuolella toimivien näkökulmia museoiden toimintaan yleisesti.””Ehdottaisin, että puhuttaisiin seuraavaksi taiteesta! Mikä taiteessa on ajankohtaista, minne taide on menossa jne. Tämä olisi hyödyllistä sekä kuraattoreille että pedagogeille ynnä muille museon työntekijöille markkinoinnista konservointiin.”Teemapäivien suunnittelu ensi vuodelle on pikku hiljaa käynnistymässä. Haluamme jatkaa ideointia myös museokentän kanssa ja siihen Facebook antaa yhden kanavan: muutimme ryhmän  nimen ”Taidemuseoalan Teemapäiviksi”. Keskustelut jatkukoot, etenkin lähestyttäessä taas seuraavia Teemapäiviä!

Teksti • Helka Ketonen, erityisasiantuntija, Teemapäivien tiimi-vastaava http://www.fng.fi/teemapaivat, Kehittäminen ja yhteiskuntasuhteet KEHYS