marraskuu 2012

Pääkirjoitus 2/2012

Anna-Maria Wiljanen | pääkirjoitus

Osallistuin järjestyksessä kymmenenteen NORDIK-konferenssiin joka järjestettiin Tukholmassa 24.-27. lokakuuta. Sen teemana oli presentation/representation/regression ja keynote-puhujina prefessorit Charlotte Klonk Berliinin Humboldt-, Pamela M. Lee Stanfordin  -ja Matthew Rampley Birminghamin yliopistosta. Konferenssi oli hyvin kansainvälinen. Osallistujia oli paitsi pohjoismaista, myös Saksasta, Englannista, Espanjasta, Italiasta, Itävallasta,Portugalista, Puolasta, Ranskasta, Venäjältä, Yhdysvalloista ja Australiasta. Ensimmäinen päivä oli varattu jatko-opiskelijoiden workshopille, johon myös keynote-puhujat osallistuivat. Tämän jälkeen alkoi konferenssin varsinainen ohjelma.

Konferenssipäivien ohjelma oli todella tiivis – kaikkiaan 29 sessiota ja yli 100 presentaatiota, joiden aiheet vaihtelivat Jacques Callot’n (noin 1592-1635) grafiikanlehtien teatraalisten pukujen tarkastelusta karttataiteeeseen ja kaikkea siltä väliltä. Presentaatioiden kirjo ja taidehistorian kokonaisvaltainen vaikuttavuus loivat lähes pökerryttävän olon…mutta toisaalta ohjelma ja keskustelut kollegoiden kanssa sessioiden aikana ja niiden jälkeen toimivat vitamiiniruiskeen tavoin! Antoisat ja joskus kiivaatkin keskustelut eri teorioiden toimivuudesta taidehistorian tutkimuksessa saivat pienet harmaat aivonystyrät toimimaan vielä kotimatkallakin!

Konferessi osoitti jälleen kerran myös verkostoitumisen tärkeyden! Käyntikortteja ja puhelinnumeroja vaihdettiin ja jo päivä seminaarin päättymisen jälkeen jatkoin keskustelua englantilaisen kollegani kanssa erilaisten verkostoitumisteorioiden soveltamisesta tutkimuksessa!

Tässä Lasuurin numerossa luodaan katsaus KDK-hankkeeseen, pohditaan taidehistorian ja designin välisiä rajapintoja, saadaan tietoa kokoelmatoiminnan vaikuttavuuden viimeisimmästä tutkimuksesta, konservaattoreiden pastelliseminaarista, Eero Järnefeltin tuotannon kartoituksesta sekä suosituista queer-opastuksista.

Voit lähettää tuttuun tapaan ideoita ja/tai artikkeliehdotuksia, kommentoida artikkeleita ja blogeja osoitteessa lasuuri(at)fng.fi.

Lämmintä loppuvuotta ja antoisia lukuhetkiä!

Anna-Maria Wiljanen

päätoimittaja

Viestintäpäällikkö, Valtion taidemuseo

Ps. Seuraava NORDIK-konferenssi järjestetään Islannissa 2015!