marraskuu 2012

Muisto Espanjasta, 1882,
Pohjanmaan museo.
Kuva: © Päivi Ukkonen.

Pastellimaalausten asettamat haasteet kokosivat konservaattorit yhteen iltapäiväksi 21.9.2012 Sinebrychoffin Taidemuseoon. Kyseessä oli pastelliseminaari, jossa käsiteltiin pastellimaalausten historiaa, tekniikoita, konservointia, säilytystä sekä muita tekniikalle ominaisia haastavia kysymyksiä. Tilaisuuden järjesti pohjoismaisen konservaattoriliiton Suomen osaston paperikonservaattorien työryhmä.

Pastellimaalaustekniikasta, materiaaleista, omakohtaisista kokemuksista ja taiteellisesta tuotannostaan oli kertomassa kuvataiteilija Olavi Suomela. Historiasta sekä eri aikakausien merkittävimmistä taiteilijoista kertoi Sinebrychoffin taidemuseon amanuenssi Reetta Kuojärvi –Närhi.

Pastellimaalausten haasteellisuus ja kauneus on väriaineen jauhemaisuudessa. Väri koostuu pienistä prismamaisista hiukkasista, jotka taittavat valoa joka suunnasta. Tästä johtuu väripinnan hehkeä elävyys ja herkkyys. Pastellien väripigmentit ovat yleensä varsin hyvin säilyviä. Liika värin kiinnitys saattaa tummentaa ja sumentaa värejä.  Väripinnan hieno puuterimaisuus asettaa teosten konservoinnille ja käsittelylle erityisiä vaatimuksia. Pienikin kosketus tai värinä saattaa vaurioittaa väripintaa.

Pastellimaalausten konservoinnista, säilyttämisestä, kehystämisestä ja kuljettamisesta saatuja kokemuksia ja ajatuksia jakoi Metropolian lehtori ja paperikonservaattori Päivi Ukkonen.

Mielenkiintoiseksi lopuksi paperikonservaattorit Liisa Valkeapää ja Marleena Vihakara esittelivät konservointityön, jossa oli kohteina kaksi 1800-luvun pergamentille maalattua naismuotokuvaa. Konservointiprojekti oli hyvä esimerkki työstä, jossa vaaditaan konservaattorilta sekä luovaa ajattelua ja kekseliäisyyttä.

Pastelliseminaarin osallistui viitisenkymmentä konservaattoria. Suuri mielenkiinto asiaa kohtaan kertoi siitä kuinka kiinnostava aihe on ja miten innostuneita alan ammattilaiset ovat kokoontumaan yhteen jakamaan kokemuksia ja ajatuksia. Aktiivista yhteistyötä ja yhteydenpitoa konservaattoreiden välillä on aina syytä ylläpitää!

Teksti • Kaisu Voutilainen, konservaattori, Konservointilaitos, Valtion taidemuseo