kesäkuu 2013

Taidemuseoalan eri professiot

Anna-Maria Wiljanen | museoammattilaiset

Eija_LiukkonenTaidemuseoalalla on monia eri professioita, jotkut hyvin tunnettuja, toiset hieman tuntemattomampia. Tämän sarjan tarkoituksena on nostaa esiin eri ammattiryhmiä. Tässä lehdessä esittelyvuorossa on Valtion taidemuseon ma. kehitysjohtaja Eija Liukkonen.

Mitä kehitysjohtajan toimenkuvaan kuuluu?

Eija: Kehittäminen ja yhteiskuntasuhteet Kehyksen eli yksikön johtaminen, Valtion taidemuseon johtoryhmässä ja organisaation muutosryhmässä toimiminen. Lisäksi olen Valtion taidemuseon edustaja mm. KDK ja Museo 2015 -hankkeissa. Näiden lisäksi työtehtäviini kuuluu suunnittelu- ja seuranta-asiakirjojen laatiminen, erilaisten projektien johtaminen sekä kehittämisen linjaaminen. Olen mukana myös erilaisissa organisaation sisäisissä koordinointiryhmissä mm. osaamistyöryhmässä, tietohallinnon koordinointiryhmässä sekä Kaikkien taidemuseo –projektin seurantaryhmässä.

Miten ja milloin päädyit nykyiseen toimeesi?

Eija: Syksyllä 2010 kun silloinen kehitysjohtaja Susanna Pettersson jätti tehtävänsä. Olin ensin kehitysjohtajan sijainen ja sen jälkeen pesti muuttui määräaikaiseksi kehitysjohtajan pestiksi.

Mistä pidät työssäsi eniten?

Eija: Yhteistyö rautaisten museoammattilaisten kanssa sekä Valtion taidemuseossa että kentällä sekä alan kehityksen eteenpäin vieminen ja tulevaisuuden kehittäminen ovat työni parasta antia.

Mikä on työssäsi haastavinta? Kerro esimerkki.

Eija: Työkiireiden takia jää harmittavan vähän aikaa kansainvälisen kehityksen seuraamiselle.

Mikä projekti/työtehtävä/tapahtuma on ollut merkittävin työllesi?

Eija: Kaikki ne toimenpiteet ja projektit jotka vievät kokoelmanhallintaa eteenpäin sekä ylipäätään kokoelmanhallinnan tulevaisuus. Olen erityisen iloinen siitä, että Valtion taidemuseon kolmen museon julkaisut Ateneumin kokoelmatoiminnan, Kiasman kokoelmatoiminnan ja Sinebrychoffin kokoelmatoiminnan vaikuttavuudesta. Kokoelmahallinnan edellytysten parantaminen on tällä hetkellä erityisen kiinnostavassa murrosvaiheessa ja siihen liittyy paljon kiinnostavia projekteja mm. KDK, FINNA sekä avoimuus (open data).

Olet siirtymässä Valtion taidemuseosta Museovirastoon. Minkälaiset ovat tunnelmat?

Eija: Siirryn Museovirastoon 1.7.2013. Tunnelmat ovat haikeat, huojentuneet mutta samalla positiiviset ja odottavat. Yhteistyö Valtion taidemuseon ja muiden toimijoiden kanssa jatkuu.

Miten rentoudut vapaa-ajallasi?

Eija: Siirtolapuutarhassa Pakilassa, tarkasti ottaen Saarnipolulla.

Tekstissä mainitut julkaisut

Teksti • Anna-Maria Wiljanen, viestintäpäällikkö, Valtion taidemuseo