kesäkuu 2013

Töihinpaluun euforiaa…

Anna-Maria Wiljanen | blogit

Kuva • © Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Hannu Pakarinen

Virkavapaani lähestyessä loppuaan se sitten iski….sunnuntaistressi!  Älkää ymmärtäkö väärin…olin jo odottanut töihinpaluuta sillä välillä tuntui siltä, että höperöidyn lopullisesti kotona tutkimusta kirjoittaessani. Tästä esimerkkinä mainittakoon eräs iltapäivä, jolloin huomasin kysyväni koiranpentumme mielipidettä Dean MacCannellin turismiteoriaan!

Virkavapauteni viimeisenä päivänä (torstaina) kävelin ympäri kotia ja kävin melkoisilla kierroksilla. Sitten koittikin jo ensimmäinen virkavapauden jälkeinen työpäivä. Työpöydälläni odotti aivan ihastuttava kukkakimppu moniselitteisen kortin kera, sekä huoneentaulua muistuttava iso ’tervetuloa aloittamaan puhtaalta pöydältä’ -kortti. Eikä tässä kaikki, sain niin lämpimän vastaanoton missä ikinä kuljinkin että välillä jouduin taistelemaan kyyneleitä vastaan…niin ihanan positiivisesti minut otettiin vastaan…

Noin kuusi viikkoa töihinpaluun jälkeen lähdin MuseumNext -konferessiin Amsterdamiin….ja euforia jatkui. Olin ensimmäistä kertaa tässä konferenssissa ja täytyy kyllä todeta että sen anti oli juuri niin hyvä kuin olin etukäteen kuullut. Presentaatioiden ja keskustelujen ytimessä olivat mm. museoiden tulevaisuus ja digitaalinen strategia, tiedon avaamisen problematiikka, kuinka visualisoida museon ’sekavia’ kokoelmia, kuinka suunnitella verkkosivut mahdollisimman visuaalisiksi, informatiivisiksi ja yleisöä osallistaviksi helppokäyttöisyydestä tinkimättä sekä museon ystäville/jäsenille tarkoitetun oman digitaalisen loungen lanseeraaminen. Sokerina pohjalla oli juuri korjauksen jälkeen avatun Rijksmuseumin  Internet-päällikön, Peter Gorgelsin presentaatio museon kotisivujen uudistuksesta ja samalla 125000 kuvan ’avaamisesta/vapauttamisesta’ yleisölle. Rijksmuseumin projekti sai monet haukkomaan henkeään ja haaveilemaan samantyyppisestä projektista…mutta itse pidin ehkä vieläkin enemmän konferenssin viimeisen iltapäiväsession ensimmäisen puhujan Tanskan kansallismuseon Marlene Ahrensin esityksestä How not to involve users and lightweight interaction, jonka esitys oli vastakohta Gorgelsin esitykselle. Ahrens ei kertonut hyvin suunnitellusta ja hyvin menneestä projektista…päinvastoin, hän aloitti presentaationsa kertomalla kaikista niistä virheistä mitä he olivat tehneet projektissa, jonka tarkoituksena oli suunnitella ja luoda yleisöä osallistava elementti museon uuteen näyttelyyn. Ahrens sai konferenssiyleisön nauramaan monta kertaa ja vastaanotti valtaisat aplodit esityksensä päätteeksi. Kuinka tutuilta monet virheet kuulostivat ja kuinka helpottavaa oli kuulla että muutkin harrastavat jossittelua… Virheistä oppiminen tuotiin ensi kertaa (tietääkseni) esiin tässä kontekstissa! Jos konferenssin substanssiantiin  lisätään vielä verkostoituminen kollegoiden kanssa, voin kyllä tunnustaa että alussa mainitsemani euforia jatkuu vieläkin…Tästä on hyvä jatkaa!

Teksti • Anna-Maria Wiljanen, viestintäpäällikkö, Valtion taidemuseo. Wiljanen valmistelee väitöskirjaa aiheesta Önningeby konstnärskoloni och de sociala nätverken.
Kuva • © Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Hannu Pakarinen

Kommentoi