joulukuu 2013

Ateneum Galerie Muzei, 1914 -1916

Veikko Pakkanen | ajankohtaista
kka_julisteet_70002

Ateneum Galerie Muzei, juliste, Bruno Tuukkanen/ Piirtämö 3, 1914-1916, kivipainolitografia, 67,5x 81,5 cm, painaja Frenckellska Tryckeri-Aktie-Bolag, Helsinki. Valtion taidemuseo, Kuvataiteen keskusarkisto.
Kuva • © Valtion taidemuseo/Yehia Eweis.

Markkinoinnin ja mainonnan keinot olivat jo sata vuotta sitten käytössä yleisön houkuttelussa Ateneumiin. Sinne kalastettiin kävijöitä paitsi vaihtuviin näyttelyihin myös tutustumaan taidemuseon peruskokoelmiin, välineinä  julisteet eli siihen aikaan reklaamit.

Nykypäivään näitä dokumentteja on säilynyt vain vähän, mutta Keskusarkisto onnistui äskettäin hankkimaan yhden tällaisen ajan käyttögrafiikkaa omaperäisesti edustavan painatteen.

Kyseessä on koristetaiteilijana ja käyttögraafikkona tunnetun Bruno Tuukkasen nuorena suunnittelema  ranskan- ja venäjänkielinen  Ateneum-rakennusta esittävä  GALERIE MUZEI -juliste noin vuosilta 1914-1916.  Taustahahmoina ovat Tuukkaselle ominaiset klassisen mytologian tarueläimet ja värityksenä kulta sekä loistava lapislazulinsininen.

Painaja on Frenckellska Tryckeri-Aktie-Bolag  Helsingissä ja tekniikkana nelivärinen kivipainolitografia.  Tuukkasen signeerauksen lisäksi julisteessa näkyy erikoinen logo. Se on Helsingissä toimineen taiteilijayri-tys Piirtämö 3:n tunnus, seläkkäin asetettu, kruunattu kolmospari. Tuukkanen oli tämän vain muutaman vuoden toimineen graafisen muotoilun uranuurtajayrityksen yksi kolmesta osakkaasta Toivo Vikstedtin ja Harry Röneholmin ohessa. Tunnus myös ajoittaa julisteen, koska piirtämö toimi vain vuodet 1914-1916. Painatteen pääteksteistä ”GALERIE DES BEAUX-ARTS” ja ”KARTINNYI I SKULPTURNYI MUZEI” käy selville julisteen museota mainostava pääsisältö, mutta samalla dokumentin tekee mielenkiintoiseksi sen pienempikin tekstitys. Siinä on tarkat tiedot museon jokapäiväisestä aukiolosta, -  talviaikaan vain kolme tuntia päivittäin – sekä kartta, joka ohjasi ulkomaiset matkailijat Ateneumiin lyhintä, katkoviivoitettua reittiä pitkin lähistön parhaista helsinkiläishotelleista Kämpistä, Fenniasta ja Seurahuoneelta.

Julistehistoriajulkaisu Placatista julisteeksi kertoo, että painatteesta on olemassa myös suomenkielinen versio ATENEUM MUSEO. Tätä on saman lähteen mukaan säilynyt julkisissa kokoelmissa vain yksi kappale.  Hankittu versio lieneekin samaan tapaan melkoinen harvinaisuus. Tällä kertaa se löytyi Helsingin Habitare-messujen antiikkiosastolta lukemattomien kirjapainotuotteiden joukosta.

Teksti • Veikko Pakkanen, amanuenssi, Kuvataiteen Keskusarkisto