joulukuu 2013

Ateneumin taidemuseon, Kuvataiteen keskusarkiston ja Vallila Interiorin yhteistyöstä

Timo Huusko | ajankohtaista
Kuva Ateneumin taidemuseo/Saara Suojoki.

Kuva• © Ateneumin taidemuseo/Saara Suojoki.

Taidemuseomaailmassa on puhuttu viime aikoina paljon vaikuttavuudesta, millä tarkoitetaan sitä että museotoiminnalla pitäisi olla mahdollisimman paljon kantavuutta yhteiskunnassa ja ihmisten arjessa. Yksi keino lisätä vaikuttavuutta on taidekokoelmien ja taidekuvien käyttö. Ateneumin taidemuseo ja Kuvataiteen keskusarkisto ovat käynnistäneet yhteistyön Vallila Interiorin kanssa. Tuloksena on syntynyt kangasmallisto, jonka aiheena on käytetty kahta tunnettua taidekuvaa. Kuvat ovat Albert Edelfeltin teoksista Pariisin Luxembourgin puistossa (1887) ja Leikkiviä poikia rannalla (1884). Kankaissa jäljentyy teosten kuvamaailma väreineen, kuitenkin kangaspainannan ominaispiirteet huomioon ottaen.

Miksi sitten päädyttiin juuri näihin maalauksiin? Alusta saakka oli selvää, että valinta kohdistuisi tunnettuihin teoksiin. Haettiin historiallista ja tarinallista arvoa, teoksia joihin liittyisi henkilökohtaisia muistoja ja ajatuksia. Klassikkoteoksen asemaan nouseminen edellyttääkin useasti sitä, että teos liikuttaa ja herättää tunteita sukupolvesta toiseen. Monessa Suomen taiteen klassikkoteoksessa tunnetaso on itse asiassa hieman synkkä tai alakuloinen: aiheena on kaipuu, myötätunto, ikävä tai suru. Nämä Edelfeltin teoskuvat herättävät sen sijaan positiivisia tunteita. Ajatukset lipuvat lapsuuden kesiin, leikkeihin, turvallisuuteen, lämpöön tai kaikkiin niihin mielikuviin, joita Pariisi meissä nostattaa. Kankaat ovat itse asiassa osa Vallila Interiorin nimeämää ”Mielentilat” –kokoelmaa ja valinnassa on haluttu edistää nimenomaan myönteisiä mielikuvia ja niiden vaikutuksia.

Teksti • Timo Huusko, vt. museonjohtaja, Ateneumin taidemuseo.