joulukuu 2013

Goodbye, goodbye it’s time to go…

Anna-Maria Wiljanen | blogit
Kuva • © Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Hannu Pakarinen

Kuva • © Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Hannu Pakarinen

Muistan kuinka 20 ja risat -ikäisenä en voinut käsittää vanhempien ihmisten toteamuksia ajan kulumisesta. Kymmenen vuotta tuntui minusta iäisyydeltä kun taas vanhempieni mielestä kymmenen vuotta kului silmänräpäyksessä. Valtion taidemuseon organisaatiomuutoksen ollessa kiivaimmillaan sain työtarjouksen. Samalla kuin pohdin sitä ja laadin tilanteestani SWOT-analyysiä, huomasin ajatusteni tämän tästä karkaavan niihin kymmeneen vuoteen jotka olivat vierähtäneet (kuin silmänräpäyksessä) Valtion taidemuseossa.

Aloitin oppaana Sinebrychoffin taidemuseossa 2003. Interiöörimuseo ja erityisesti sen kustavilainen salonki veivät minut mukanaan, näyttelyistä puhumattakaan…Vuotta myöhemmin aloitin oppaana Ateneumin taidemuseossa. Ensimmäinen opastamani näyttelyn pääosassa oli Ville Vallgren ja hänen taiteensa. Värikäs ja persoonallinen elämästä nauttiva taiteilija ja hänen puhuttelevat teoksensa olivat helppo sisäistää ja ihana opastaa. Seuraavan syksyn kohokohta oli monen oppaan toive,  Albert Edelfelt -näyttely! Päivät olivat pitkiä, museo täynnä innostuneita kävijöitä…ajantaju unohtui monesti, niin mukanaan näyttely vei! Oppaan työ vaihtui tuottajan rooliin Kulttuurin laajakaista -kulttuurikasvatusprojektissa joka oli 9 eri kulttuurilaitoksen voimainponnistus ja -osoitus. Projekti tarjosi 2. asteen oppilaitosten oppilaille ja heidän opettajilleen loistavan tilaisuuden päästä kurkistamaan kulissien taakse ja katsomaan, miten paljon taustatyötä onnistuneen taidenäyttelyn, teatteri-, baletti- tai oopperaesityksen eteen tarvitaan. Tuottajan työ vaihtui viestintäpäällikön virkaan runsas vuosi myöhemmin. Ja vips…tässä sitä nyt ollaan, uuden työn alussa, uusien haasteiden edessä…

Kymmenen vuotta…ei mikään järisyttävän pitkä aika, mutta kuitenkin…erilaisia työtehtäviä, helppoja ja haastavampia, erilaisia näyttelyitä, ihania ja ihan ihania, erilaisia projekteja, lyhyitä ja pidempiä, helppoja ja vaikeita, erilaisia työkavereita, kaikki ihan yhtä ihania… Eräs entinen työkaverini totesi

” Sinä voit lähteä tuosta työpaikasta, mutta tuo työpaikka ei lähde sinusta.” On helppo olla jälkiviisas ja etäisyys antaa uudenlaista perspektiiviä…mutta niin se vaan on, hyvän työpaikan muistot ja kokemukset ja ennenkaikkea työtoverit eivät lähde sinusta, vaikka vaihtaisitkin työpaikkaa! Tämä pätee ehdottomasti myös Valtion taidemuseoon!

On tullut aika kiittää kuluneista vuosista! Olen toiminut Lasuurin päätoimittajana melkein neljä vuotta eli lehden alusta lähtien. Lehden profiili on säilynyt samana ja artikkelit mitä moninaisimpina. Kuluneiden vuosien aikana lehden toimitusneuvostossa on tapahtunut muutoksia ja vajaan kuukauden kuluttua tapahtuu  seuraava muutos Valtion taidemuseon organisaatiossa mutta sitä ennen minun on aika todeta goodbye, it’s time to go.

Suurkiitos teille lukijoille, lehden kirjoittajille ja toimitusneuvostolle ja kaikille työtovereilleni Valtion taidemuseossa kuluneista, äärimmäisen antoisista vuosista! Teitä tulee ikävä!

Kaikkea hyvää Lasuurille ja teille kaikille toivottaen,

Anna-Maria

Ps. Kirjoitin eräässä blogissani verkostoitumisen tärkeydestä joten tässä uudet yhteystietoni:

Anna-Maria Wiljanen

Toiminnanjohtaja

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö

anna-maria.wiljanen@ukks.fi

 

 

 

Kommentoi